przepis na szybkie i bardzo smaczne bułeczki domowej roboty. Na pewno każdemu będą smakowały, są przepyszne.
Poznaj szybki i prosty przepis do wykonania małych i smacznych bułeczek z nadzieniem! Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, goszczą na moim śniadaniowym stole przy każdej możliwej okazji. Dlaczego i Ty nie miałabyś/miałbyś jeść pysznie i zdrowo?
Jakie składniki będą Ci potrzebne?
- 350 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 120 g jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 60 ml wody
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko + 1 łyżeczka oleju do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
- nadzienie: serek kanapkowy(może być topiony) + ulubione zioła
Jak wykonać pyszne i aromatyczne bułeczki?
Do wysokiego naczynia wlej wodę, olej oraz jogurt. Dodaj sok z cytryny, białko, sól, cukier i wszystko wymieszaj trzepaczką.
Proszek do pieczenia wsyp do mąki, przesiej łącząc z resztą składników. Na koniec dodaj delikatnie roztopione masło.
Wyrób ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto powinno „odpocząć” pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie do bułeczek.
Posiekaj zioła i połącz je z serkiem. Gdy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego mniejsze równomierne kulki.
Delikatnie rozwałkuj je na płasko, tak by powstał cienki placek. Nożem zrób nacięcie od środka placuszka po jego krawędź i zawijaj wraz z farszem w środku.
Na koniec wyłóż blasze papierem do pieczenia, ułóż bułeczki tak, by się ze sobą nie stykały. Posmaruj żółtkiem z olejem i posyp sezamem. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.