przepis na szybkie i bardzo smaczne bułeczki domowej roboty. Na pewno każdemu będą smakowały, są przepyszne.

Poznaj szybki i prosty przepis do wykonania małych i smacznych bułeczek z nadzieniem! Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, goszczą na moim śniadaniowym stole przy każdej możliwej okazji. Dlaczego i Ty nie miałabyś/miałbyś jeść pysznie i zdrowo?

 

Jakie składniki będą Ci potrzebne?

  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 120 g jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 60 ml wody
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko + 1 łyżeczka oleju do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania
  • nadzienie: serek kanapkowy(może być topiony) + ulubione zioła

 

Jak wykonać pyszne i aromatyczne bułeczki?

Do wysokiego naczynia wlej wodę, olej oraz jogurt. Dodaj sok z cytryny, białko, sól, cukier i wszystko wymieszaj trzepaczką.

Proszek do pieczenia wsyp do mąki, przesiej łącząc z resztą składników. Na koniec dodaj delikatnie roztopione masło.

Wyrób ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto powinno „odpocząć” pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie do bułeczek.

Posiekaj zioła i połącz je z serkiem. Gdy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego mniejsze równomierne kulki.

Delikatnie rozwałkuj je na płasko, tak by powstał cienki placek. Nożem zrób nacięcie od środka placuszka po jego krawędź i zawijaj wraz z farszem w środku.

Na koniec wyłóż blasze papierem do pieczenia, ułóż bułeczki tak, by się ze sobą nie stykały. Posmaruj żółtkiem z olejem i posyp sezamem. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

 

Voilà! Smacznego!

error: Content is protected !!