To ciasto kanapkowe to najlepszy i najłatwiejszy do przygotowania domowy wypiek. Dla leniwych gospodyń

Ciasto kanapkowe to najlepszy i najłatwiejszy do przygotowania domowy wypiek. Polecamy je szczególnie osobom zapracowanym i tym, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.

Ciasto jest bardzo smaczne i na pewno posmakuje nie tylko naszym domownikom, ale i zaproszonym gościom.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao naturalnego

Masa z sera:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 30 g masła (roztopić)
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Przygotowanie:

Roztopione i wystudzone masło lub margarynę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodać kakao oraz jajko i dokładnie roztrzepać.

 

Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podczas zagniatania, można ręce delikatnie posypywać mąką.

1/3 część ciasta zapakować do woreczka foliowego i włożyć do zamrażarki.

Pozostałym ciastem równomiernie wylepić spód formy (20 cm x 20 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Mielony twaróg wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz roztopionym zimnym masłem. Następnie dodać rodzynki, roztrzepane żółtka i starannie wymieszać z serem.

 

Masę twarogową rozsmarować równo na powierzchni ciasta wcześniej włożonego do formy.

Na powierzchnię z twarogu zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto, które było mrożone w zamrażarce. Ciasto powinno być równomiernie rozłożone.

 

Ciast kanapkowe piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.

Do tego pysznego i łatwego do zrobienia ciasta oprócz rodzynek można dodać kandyzowane owoce i dowolne orzechy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!