Gołąbki po cygańsku – oryginalny tradycyjny przepis na pyszne gołąbki. Lepszych w życiu nie jadłam

 

Mieszaninę na patelni podziel na dwie części, po czym jedną z nich dodaj do ryżu z mięsem. Do pozostawionej części warzyw na patelni, dodaj około pół litra wody, dopraw solą i pieprzem. Mieszaninę na patelni należy doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.

 

Teraz zajmijmy się nadzieniem do gołąbków. Po dokładnym go wymieszaniu, włóż odrobinę na liść kapusty i złóż go w trójkąt, chowając górną część liścia do środka.

 

W kolejnej części pracy potrzebny będzie duży garnek. Na jego dno wlej trochę wcześniej przygotowanego sosu, następnie wyłóż go gołąbkami, które również polej sosem. Kolejne warstwy gołąbków układaj tak samo, pamiętając o polewaniu ich sosem.

 

Gdy wszystkie warstwy zostaną ułożone, gołąbki zalej od góry pozostałym sosem. Do garnka dolej pół litra wody i gotuj na wolnym ogniu.

Na wierzchu ułóż posiekane pomidory, liście laurowe i inne przyprawy wedle gustu. Gołąbki w garnku z sosem gotuj około trzydzieści, do czterdziestu minut.

Vualà! Danie gotowe! Gołąbki tworzą świetną kompozycję smakową podane z świeżymi ziołami, lub kwaśną śmietaną. Lecz tak naprawdę danie świetnie smakować będzie z każdym dressingiem!

3 of 3Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!