Lepsze niż tradycyjne – Gołąbki po rumuńsku – tak dobre, że każdy poprosi o dokładkę.

Są dania, które swą sławą i smakiem przyćmiewają nawet najbardziej wysublimowaną kuchnię.

Jednym z takich są gołąbki. Niemniej, nawet w tak tradycyjnych przepisach warto czasem zmienić wersję, by odkryć jeszcze lepszą ich odsłonę. Jedną z takich pozytywnych zmian w dotychczasowo robionych gołąbkach jest wykonanie ich po rumuńsku.

Można je przyrządzić z jednego rodzaju mięsa (wieprzowe, wołowe lub drobiowe), albo zdecydować się na mieszankę. Niemniej, by zachować optymalną wilgoć i miękkość, warto zdecydować się na wieprzowinę lub wołowinę.

Gołąbki po rumuńsku – składniki

Aby przygotować nasze rumuńskie gołąbki, potrzebujemy:

  • kapusty – 1 sztuka
  • mielonej wieprzowiny lub wołowiny – 250 g
  • ryżu – 100 g
  • cebuli – 1 sztuka
  • marchwi – 1 sztuka
  • wody – 1/2 szklanki
  • pieprzu i soli – według uznania

Gołąbki po rumuńsku – składniki do sosu

Aby przyrządzić rumuńskie gołąbki, warto przygotować odpowiedni sos, do którego potrzebujemy:

  • śmietany – 2 łyżki
  • sera twardego typu – 100 g
  • pomidorów – 2 sztuki
  • czosnku – 4 ząbki średnie
  • natki pietruszki lub kopru

Gołąbki po rumuńsku – przygotowanie

Oddzielić liście od kapusty. Jeśli mamy z tym trudności, liście są zbyt twarde, pękają, łamią się, główkę kapusty – po uprzednim wycięciu głębia – umieszczamy wówczas w kuchence mikrofalowej na 7 do 10 minut.

Po upływie tego czasu warzywo wkładamy na chwilę w zimną wodę. Tak przygotowana kapusta powinna być bardziej podatna i łatwiejsza do obrania. Ryż gotujemy do uzyskania tekstury półtwardej. Cebulę kroimy w małą kostkę, zaś marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni.

Do usmażonych warzyw dodajemy na patelnię ryż, a następnie mięso. Doprawiamy i dalej smażymy. Po usmażeniu powyższych składników, przystępujemy do formowania gołąbków. Wykonujemy to tak samo jak w przypadku zwykłej wersji przepisu.

Uformowane gołąbki układamy na blaszce do pieczenia nasmarowanej masłem, wlewamy wodę, a następnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut. Przystępujemy do przyrządzania sosu.

W tym celu celu należy pokroić pomidory w bardzo drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać natkę, zaś czosnek przenieść przez praskę.

Tak przygotowane składniki sosu wymieszać w osobnym naczyniu, następnie dodać śmietanę, doprawić i znów wymieszać. Po upływie czasu pieczenia gołąbków, wyciągamy je z piekarnika, polewamy przyrządzonym wcześniej sosem, a następnie ponownie zapiekamy w piekarniku przez 15 minut.

Ważna rada: z liści kapusty odcinamy twarde części, co sprawi, że będą one miękkie. Warto również smakować poszczególne składniki i wybrać te najlepsze.

error: Content is protected !!