Wskazówki które stosuje nie od dziś. Jak piec duże kawałki mięsa aby były soczyste, miękkie i rumianą skórkę.

Chcesz poznać sposób na pieczenie pysznego i soczystego mięsa? Dobrze trafiłeś. Mamy dla Ciebie zestaw porad, dzięki któremu stworzyć przepyszne mięsne kreacje – szybko zapomnisz o suchym czy przypalonym wyrobie.

Podpowiedzi te wykorzystasz między innymi do pieczenia łopatki, szynki wieprzowej czy jagnięciny. Zapraszamy do lektury artykułu, który pozwoli Ci przygotować smaczne, ale przede wszystkim równomiernie upieczone mięso!

 

 

Od czego zacząć? Przygotowania rozpoczynają się jeszcze przed samym procesem pieczenia, gdyż musisz najpierw wybrać idealny kawałek mięsa. Najlepiej, aby jego waga nie przekraczała 2-2,5 kg. To niezwykle istotne, bo tylko zachowanie tego parametru pozwoli Ci uzyskać doskonale upieczone mięso.

Jeśli kawałek będzie zbyt duży, po wyjęciu go z piekarnika może czekać Cię przykre rozczarowanie. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że będzie on zbyt przypieczony na brzegach, a surowy w środku. Aby tego uniknąć, zawsze dbaj o odpowiednią wagę mięsa.

Jak dodatkowo wzmocnić smak mięsa? Aromatu doda mu smalec lub czosnek, którym wystarczy je nadziać – w przypadku chudego mięsa marynata będzie niezwykle soczysta. Jeśli pieczesz wołowinę, doskonale będzie się z nią komponować musztarda oraz miód. Z kolei wieprzowina lubi towarzystwo ziół prowansalskich i słodko-kwaśnych sosów.

 

 

Na co jeszcze musisz zwrócić uwagę? Sprawdź nasze wskazówki:

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!