Krakowskie ciasto – wygląda przepysznie. Tak piekła je moja babcia. Oto przepis

Oto przepis na rozpływające się w ustach, słodkie i jednocześnie orzeźwiająco owocowe ciasto krakowskie z pianką.

Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni tym prostym, a jednocześnie zjawiskowym przepisem!

 

Do ciasta potrzebujemy:

  • 250 gramów mąki
  • 50 gramów białego cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 100 gram masła

By przygotować krem:

  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • 100 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 250 mililitrów mleka
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 1 torebkę cukru wanilinowego
  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej

Na piankę:

  • 125 gramów cukru pudru
  • 4 białka jajek
  • pół łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 gramów dowolnych owoców według upodobań (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie:

Wróć1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!