Jest prosta, pyszna i ma wysoką zawartość witamin. Ta sałatka z marchewki jest właśnie taka. Przepis.

Sałatka z marchewki to bomba witaminowa. W każdy weekend jest ona stałym elementem w naszym domu. Sałatkę z marchewki można zjeść jako dodatek do dania głównego, np. obiadu lub kolacji.

Jej lekka konsystencja będzie się dobrze komponować z wieloma pysznymi daniami. Jest lekka i orzeźwiająca, oprócz swoich korzyści odżywczych. Jest również łatwa do wykonania. Sałatka z marchewki to świetny sposób na uzyskanie witaminy B.

 

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 3 średnie jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • Ser (edamski, wędzony)
  • Łyżka majonezu (może być też łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany)
  • Sól – szczypta
  • Szczypta pieprzu

Jajka należy ugotować na twardo, następnie odstawić do ostygnięcia, a potem obrać. Obraną wcześniej marchewkę można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie należy przecisnąć przez praskę czosnek.

 

 

Wszystko połączyć i wstawić do lodówki na kilka minut.

 

 

Po wyjęciu jajek z lodówki czas na doprawienie sałatki. Jeśli używasz sera, zetrzyj go na tarce razem z jajkami.

 

 

Pozwól sałatce posiedzieć w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!