Marynowane pieczarki – przygotujesz w 20 min. Idealne na świąteczny stół. Mistrzowski przepis

Marynowane pieczarki są przekąską, po którą każdy sięgnie. Od teraz nie trzeba kupować ich gotowych w sklepie. Warto przygotować sobie samemu korzystając z poniższego przepisu.

Przygotowuje się je w szybkim czasie, a tempo ich zniknięcia ze stołu potwierdza ich pyszny smak. Wystarczy wypróbować ten przepis, aby przekonać się, że marynowanie grzybów nie musi kojarzyć się z pracochłonnym wykonaniem.

 

Składniki:

  • 1 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 6 – 8 ząbków czosnku,
  • 75 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 75 ml octu,
  • 10 sztuk goździków,
  • 10 sztuk groszków ziela angielskiego,
  • 10 sztuk groszków czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 6 sztuk liści laurowych.

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć i obrać. Większe z nich przekroić dodatkowo nawet na 4 części. Przełożyć je na suchą patelnię i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut. Pieczarki puszczą swój smak, a pod wpływem duszenia muszą odparować.

 

Marynata:

Czosnek pokroić na bardzo cienkie plasterki, a cebulę na półpierścienie. Składniki połączyć ze sobą. Dodać do nich olej roślinny, cukier, sól, ziele angielskie, kolendrę oraz czarny pieprz, goździki i liście laurowe.

 

 

Zlać to octem i dokładnie wszystko razem wymieszać. Powstałą marynatę wlać na patelnię i dusić około 7 minut. Zgasić palnik i zostawić grzyby pod przykryciem przez kolejne około 4 minuty.

 

 

Marynowane grzyby przełożyć do 1,5 litrowego słoika, który należy szczelnie zamknąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.

 

 

Można je schłodzić w lodówce. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!