Propozycja na prosty i pyszny obiad – dla Pań dbających o linię. Smaczny obiad na szybko.

Prosty i pyszny obiad, który podbije twoje serce. Kurczak z brokułami- zdrowo i pysznie!

 

 

Faktem jest, że brokuł jest bardzo zdrowy, który jest bardzo przydatny w procesie odchudzania. Nie dość, że jest niskokaloryczny to również jest bardzo bogaty w błonnik i witaminy.  Witaminy E,A, K oraz kwasy Omega mają bardzo dobry wpływ na wygląd włosów i paznokci.

Choć nie jest to najpopularniejsze warzywo to można je wykorzystać na wiele sposobów.  Kluczem do zachowania wszystkich dobrych rzeczy, które możemy przyjąć wraz z brokułami, musimy je dobrze przygotować.

 

Składniki

  • 500g fileta z kurczaka
  • 500g brokułów
  • 250g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie

Rozsmaruj na patelni łyżkę oleju słonecznikowego. Poczekaj aż się nagrzeje. Przygotuj kurczaka. Należy go pokroić w kostkę i doprawić przyprawami. Smaż go przez maksymalnie 20 minut, aż będzie miał złoty kolor. Gdy skończysz smażyć, przesyp mięso do naczynia i odstaw na  bok.

 

Na tej samej patelni, na której był smażony kurczak, podsmaż pieczarki. Nie zapomnij dolać tłuszczu. W takcie, kiedy pieczarki się smażą, porozdzielaj brokuły na pojedyncze różyczki. Kiedy to zrobisz, dodaj je do pieczarek i smaż je razem jeszcze przez moment.

 

Czekaj aż brokuły i pieczarki zmiękną. Kiedy skończysz, dosyp je do naczynia, w którym znajduje się kurczak. Posiekaj czosnek. Na ostatniej łyżce oliwy, przesmaż czosnek z imbirem. Dodaj do nich olej sezamowy, szklankę bulionu drobiowego, łyżkę brązowego cukru, 1/3 szklankę sosu sojowego, 1/4 szklanki mąki pszennej.

 

Mieszaj aż do zniwelowania grudek. W taki sposób powstał bardzo aromatyczny sos.  Wsyp wcześniej przygotowane brokuły, kurczaka i pieczarki. Gotuj i mieszaj przez chwilę. To danie jest idealnym dodatkiem do ryżu bądź makaronu, ale będzie też bardzo dobrze smakować z ziemniakami.

 

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!