Odwrócone karmelowe ciasto z borówkami – koniecznie wypróbujcie przepis, w 5 min je przygotujesz i do piekarnika na 35 min

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a tu jak na złość oczywiście niczego nie ma w domu.

 

Wtedy warto zastanowić się czy posiadamy takie składniki jak:

  • szklankę mąki (około 250 g),
  • cukier (150 g),
  • cukier waniliowy,
  • jogurt naturalny (200 g),
  • 3 jaja,
  • proszek do pieczenia (10 g),
  • cukier puder do dekoracji ciasta
  • masło
  • trochę bułki tartej do posypania blaszki.
  • borówki lub jagody (200-250 g).

Możemy przystąpić do pracy.

Całe jaja (bez skorupek) ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę.

 

 

Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy.

 

 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i powoli dokładamy do masy jajeczno-jogurtowej. Przez chwilę mieszamy wszystko razem, aż do gładkości.

 

 

Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (a jeśli nie mamy to ewentualnie mąką). Możemy także blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia – to już według uznania. Na dno wsypujemy borówki lub jagody, które zalewamy przygotowanym ciastem. Masę rozprowadzamy równomiernie i wygładzamy.

 

 

Wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut i pieczemy w temperaturze  175 °C.

 

 

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem i już zajadamy coś słodkiego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!