Ten przepis zawsze się udaje, koniecznie wypróbuj. Na śniadanie mam małosolne chrupiące ogórki.

Aby rano zajadać się przepysznymi ogórkami, wieczorem je odpowiednio nastawiam do zakiszenia.

 

Są przepyszne, dlatego często wracam do tej receptury. Z utęsknieniem czekam na sezon ogórkowy, by móc realizować ten przepis i zajadać się zdrową przekąską. Ogórek bardzo dobrze nasiąka aromatem przypraw i ziół, dlatego też tak szybko można go ukisić.

 

Składniki:

  • 3 łyżki soli
  • 50g kopru
  • 1,7 kg ogórków
  • 5-7 ząbków czosnku

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie opłucz i namocz w wodzie. Odstaw je przynajmniej na godzinę. Końcówki ogórków odetnij, aby lepiej przebiegł proces marynowania. Przygotuj suchy, czysty słoik. Obierz ząbki czosnku. (w przypadku dużych, przekrój je na pół)

Włóż je do słoika i dodaj baldachy kopru (odkładając na bok dwa) Opcjonalnie jeśli chcesz możesz dodać liście porzeczki, winogron czy wiśni oraz chrzan, aby wzmocnić smak. Ogórki włóż do słoika, tak aby ściśle przylegały do siebie. Na wierzch połóż odłożony koper i posyp zawartość słoika solą.

Zagotuj w czajniku lub garnku odpowiednią ilość wody do napełnienia słoika i zalej przygotowane ogórki wraz z zawartością. Nałóż nakrętkę i dobrze ją zakręć. Lekko przechyl słoik, aby sól się dobrze rozprowadziła. Gdy woda będzie już letnia, słoik włóż do lodówki, najlepiej na noc.

Rano przysmak ogórkowy jest już gotowy do spożycia.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!