Pomidorowa przekąska, którą każdy uwielbia — goście zjadają w kilka chwil. Mistrzowski przepis

Pomidorowa przekąska sprawdzi się jako smaczny dodatek do różnych dań lub jako osobny, wytrawny przysmak.

Ze względu na jej uniwersalność można ją podawać zarówno podczas codziennych posiłków, jak i różnego rodzaju uroczystości – z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom oraz domownikom.

 

 

Na dodatek jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, kup gotowe ciasto francuskie. Fani wypieków mogą za to przygotować je samodzielnie.

Składniki

  • 250g ciasta francuskiego
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 50ml mleka
  • 1 pączek bazylii
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny mielony: do doprawienia

Przygotowanie 

Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie rozłóż na nim arkusz wcześniej przygotowanego ciasta francuskiego i pokrój je na równe kwadraty – proponuję 4×4 cm. Posmaruj ciasto mlekiem, używając pędzla.

Pokrój pomidory na małe, ok. półcentymetrowe kawałki i umieść po jednym na środku każdego kwadratu ciasta. Całość dopraw pieprzem według własnego uznania, później umieść blachę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 15-20 minut.

Podczas pieczenia umyj bazylię, oddziel liście od łodyg i je posiekaj. To samo zrób z dużym ząbkiem czosnku.

Tak przygotowane zioła i czosnek umieść w miseczce, następnie dopraw oliwą z oliwek. Po wyjęciu przekąski z piekarnika nałóż mieszankę czosnku i bazylii na pomidory.

Gotowe danie posyp solą morską. Smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!