Przepis na prostą babkę dla początkujących. Miękkie ciasto, pyszny dżem – super smak!

Babka z dżemem dla początkujących

Idealna babka nadziewana ulubionym dżemem bądź marmoladą umili każde spotkanie przy filiżance herbaty, bądź kawy. Końcowy smak babki zależy tylko od Twoich osobistych preferencji. Nadzienie możesz zmieniać i cieszyć się na nowo niepowtarzalnym smakiem!

 

 

Składniki:

Do zrobienia babki przygotuj:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 170 g cukru
  • 150 g dżemu wiśniowego
  • 3 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • wanilia do smaku
  • szczypta soli
  • 40 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem oraz dodaj śmietanę, olej słonecznikowy oraz wanilię. Połącz wszystko razem, delikatnie mieszając.

Przesiej mąkę i dodaj do reszty składników. Uprzednio oddzielone białka ubij z cukrem oraz szczyptą soli, do uzyskania sztywnej piany.

 

 

Połącz zawartość obu misek, delikatnie mieszając łyżką ruchami od góry do dołu.

 

 

Zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego w takiej samej ilości. Dodatkowo wygląd babki można urozmaicić, dodając do jednej części ciasta kakao.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!