Odkąd znam ten przepis – nie chcę innego. Poznaj przepis na idealnie soczyste mięso, wychodzi zawsze bardzo miekkie.

Przedstawiamy wieloletni, sprawdzony przepis na mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso idealne na świąteczny obiad dla całej rodziny. Nawet największy niejadek, zwykle grymaszący przy posiłkach, z pewnością sięgnie po dokładkę!

 

 

Pyszne, delikatne kawałki naturalnego mięsa za każdym razem wyjdą Ci przepysznie soczyste dzięki naszym wskazówkom. Zobacz, czego potrzebujesz, by sprawić radość bliskim i miłośnikom idealnie dopieczonych kąsków przy nadchodzącym wspólnym posiłku.

Do przygotowania soczystego mięsa potrzeba:

  • duży kawałek mięsa – wołowego, wieprzowego lub indyczego;
  • 700 mililitrów wody;
  • 100 mililitrów oleju;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól, pieprz i przyprawy do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Weź mięso w całości i pokrój je dobrze naostrzonym nożem na sześć równych plastrów. Następnie każdy z nich obtocz w mące z obu stron.

 

 

Rozgrzej olej na patelni. Każdy kawałek smaż po kilka minut z jednej i z drugiej strony, a potem odłóż na osobny talerz. W razie powstania nadmiaru oleju można go odlać bezpośrednio na patelnię, ponieważ jeszcze się przyda.

Na tę samą patelnię z olejem, na której smażyło się mięso, wyłóż pokrojony czosnek, zmniejsz ogień do minimum i podsmaż go krótko około minuty lub dwóch. Do czosnku dodaj mąkę, po czym kontynuuj smażenie, często mieszając i uważając, by niczego nie przypalić.

 

 

Patelnię z czosnkiem i mąką zalej wodą, dodaj przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj. Do powstałego w ten sposób sosu przełóż upieczone mięso. Idealnym dodatkiem do potrawy są frytki, ziemniaki lub purée ziemniaczane.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!