Przepis od mojej mamy na pyszny puszysty i chrupiący chleb. Banalnie prosty przepis

Przygotowanie zdrowego i świeżego chleba może być niekiedy dużym wyzwaniem.

Na szczęście, istnieją takie przepisy, jak ten. Upieczenie delikatnego i kruchego wypieku nie stanowi już żadnej trudności, a efekt, jest bardzo zadowalający.

Składniki

  • 0,5 l przygotowanej wody, w temperaturze około 35-40 stopni
  • 50 g drożdży
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • ok. 6-7 szklanek mąki

Sposób przygotowania

Przygotowanie chleba jest niezwykle proste. Na samym początku wystarczy po prostu wymieszać wszystkie wyżej wymienione składniki i wytworzyć z nich ciasto. Ilość mąki należy dobrać tak, by ciasto nie kleiło się do rąk.

Tak przygotowaną masę, należy włożyć do formy wysmarowanej olejem. Formy powinna być dobrana tak, by była minimum o połowę wyższa niż włożone do niej ciasto. 

 

 

Tak przygotowaną masę należy przykryć ręcznikiem i pozostawić na 20 minut.

Po upływie tego czasu, wkładamy ją do lodówki na 1 godzinę. Gdy już wykonamy te dwa etapy, wykonane przez nas ciasto pieczemy w piekarniku, który nagrzany jest do ok. 180 stopni. Nasz wypiek powinien tam spędzić ok. godziny.

Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Następnie wyjmujemy go z formy i przykrywamy ręcznikiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!