Pyszne ciastka „Minutka” z notatnika mojej babci. Szybkie w wykonaniu i smaczne. Super przepis

Ciasto jak u babci, nazywa się „minutka” i to prawdziwa rewelacja.

„Minutka” wykonana jest z dodatkiem dżemu, wygląda słodko i niezwykle apetycznie. Jest idealne do kawy lub herbaty, a jego wykonanie jest banalnie proste. Ciasto jest miękkie i delikatne, a jego wykonanie niezwykle proste.

Składniki:

  • mąka pszenna – 350g
  • masło – 120g
  • kwaśna śmietana – 100g
  • cukier – 50g
  • jajo – 1szt
  • soda – 0,5 łyżeczki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • dżem – ulubiony do nadzienia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sitko. Do osobnej misce zetrzeć masło, tarką o grubych oczkach. Następnie zmieszać oba składniki ze sobą, i utrzeć rękami, tak by powstały „okruchy”.

W osobnej misce wymieszać jajo, cukier i śmietanę, za pomocą trzepaczki wszystko wymieszać, aż powstanie biała piana. Do tej mieszanki dodać sól i sodę.

Zawartość miski z jajami przelać do mąki, wymieszać wszystko razem przy użyciu łyżki. Następnie ciasto wyjąć na blat i ugniatać rękami.

 

 

Ciasto podzielić na pół i rozwałkować cienko, na grubość 4-5mm, pokrój na kwadraty o boku około 5cm. Na środek każdego z kwadratów połóż dżem.

Końce kwadratu, które są względem siebie przeciwległe złącz. Blachę posmarować tłuszczem roślinnym, położyć na nie po kolei wszystkie ciasteczka. Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stC, i piec ciasta przez 10-15 minut.

Cukru można dodać mniej lub więcej, w zależności od tego jak bardzo chce się by deser był słodki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!