Mój hit na każdym przyjęciu. Roladka cukiniowa z kurczakiem w środku. Zaskoczę Cie tym przepisem.
Jeśli chcemy przełamać codzienną rutynę, przyrządzić coś nowego gościom, czy postawić na świątecznym stole inną ciekawie wyglądającą i smaczną zakąskę, to propozycja niniejszego dania jest nieoceniona.
Mowa o roladkach z cukinii z mielonym mięsem drobiowym.
Roladki cukiniowe – poza wysokimi walorami smakowymi – to potrawa przygotowywana w piekarniku. Dzięki temu oszczędzamy czas i energię, które możemy wykorzystać nie stojąc przy garczkach na kuchni. Dla fanów placków z cukinii jest to zaś wersja zdrowsza i przełamanie dotychczasowych konwenansów.
Roladki cukiniowe – składniki
Aby przygotować naszą kolorową przystawkę, potrzebujemy:
- cukinii – 2 sztuki
- ulubionych ziół
- mąki pszennej – 2 lub 3 łyżki
- jajek – 2 sztuki małej klasy
- mielonego mięsa z kurczaka – 300 g
- cebuli – 1 sztuka
- sera twardej odmiany – 100 g
- soli i pieprzu – według uznania
Roladki cukiniowe – przygotowanie
Umyte cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy z niej sok. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Następnie wrzucamy cukinię, a także zioła i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do mieszaniny dodajemy mąkę i mieszamy bardzo dokładnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy równo całość ciasta i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 – 20 minut.
Cebulę obieramy i smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. Dodajemy surowe zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Od czasu do czasu mieszamy i doprawiamy.
Gdy cebula z kurczakiem będą już gotowe, całość przekładamy do osobnego naczynia. Twardy ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy. Teraz możemy przystąpić do formowania rolady.
W tym celu należy przenieść ciasto razem z papierem pod nim na ręcznik. Mieszaninę z kurczaka rozkładamy na nim równomiernie, pozostawiając wolne od nadzienia boki.
Tak skonstruowaną całość rolujemy, a gdy skończymy, zawijamy ją w papier do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut w celu rozpuszczenia sera, który zespoi nasze danie. Tak przyrządzoną roladę z kurczaka możemy spożywać w wersji na ciepło, jak i na zimno.