Mój hit na każdym przyjęciu. Roladka cukiniowa z kurczakiem w środku. Zaskoczę Cie tym przepisem.

Jeśli chcemy przełamać codzienną rutynę, przyrządzić coś nowego gościom, czy postawić na świątecznym stole inną ciekawie wyglądającą i smaczną zakąskę, to propozycja niniejszego dania jest nieoceniona.

Mowa o roladkach z cukinii z mielonym mięsem drobiowym.

Roladki cukiniowe – poza wysokimi walorami smakowymi – to potrawa przygotowywana w piekarniku. Dzięki temu oszczędzamy czas i energię, które możemy wykorzystać nie stojąc przy garczkach na kuchni. Dla fanów placków z cukinii jest to zaś wersja zdrowsza i przełamanie dotychczasowych konwenansów.

Roladki cukiniowe – składniki

Aby przygotować naszą kolorową przystawkę, potrzebujemy:

  • cukinii – 2 sztuki
  • ulubionych ziół
  • mąki pszennej – 2 lub 3 łyżki
  • jajek – 2 sztuki małej klasy
  • mielonego mięsa z kurczaka – 300 g
  • cebuli – 1 sztuka
  • sera twardej odmiany – 100 g
  • soli i pieprzu – według uznania

Roladki cukiniowe – przygotowanie

Umyte cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy z niej sok. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Następnie wrzucamy cukinię, a także zioła i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Do mieszaniny dodajemy mąkę i mieszamy bardzo dokładnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy równo całość ciasta i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 – 20 minut.

Cebulę obieramy i smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. Dodajemy surowe zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Od czasu do czasu mieszamy i doprawiamy.

Gdy cebula z kurczakiem będą już gotowe, całość przekładamy do osobnego naczynia. Twardy ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy. Teraz możemy przystąpić do formowania rolady.

W tym celu należy przenieść ciasto razem z papierem pod nim na ręcznik. Mieszaninę z kurczaka rozkładamy na nim równomiernie, pozostawiając wolne od nadzienia boki.

Tak skonstruowaną całość rolujemy, a gdy skończymy, zawijamy ją w papier do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut w celu rozpuszczenia sera, który zespoi nasze danie. Tak przyrządzoną roladę z kurczaka możemy spożywać w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Ciasto cukiniowe nadaje się do przygotowania rozmaitych wersji tego dania – może stanowić bazę pod różne nadzienia, np. z grzybami.

error: Content is protected !!