Tą roladkę cukiniową z kurczakiem pokocha każdy bez wyjątku. Elegancka przystawka w kilka chwil

Sezon letni to nie tylko czas cieplejszych dni i dużej ilości słońca, ale również sezon na wiele rodzajów owoców i warzyw, do których nie mamy takiego dostępu w pozostałej części roku. Jednym z takich warzyw jest cukinia i to na niej się skupimy.

Sposobów przyrządzania cukinii jest wiele, dlatego każdy może cieszyć się tym warzywem tak, jak chce. Poniżej znajdziesz jedną z naszych propozycji, jakim jest cukiniowa roladka z dużą ilością mielonego kurczaka. Jest to idealny pomysł na elegancką przystawkę, a jej przygotowanie jest bardzo proste.

 

Jakie składniki będą potrzebne?

  • 2 sztuki cukinii
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 małe jaja
  • 300g mielonego kurczaka
  • 1 sztuka cebuli
  • 100g twardego sera
  • zioła do smaku
  • sól do smaku
  • czarny pieprz (mielony) do smaku

Jak przygotować roladę cukiniową?

Umytą cukinię zetrzyj na grubej tarce, a następnie dobrze wyciśnij z niej nadmiar płynu. W głębokiej misce wymieszaj jajka z solą i pieprzem oraz dodaj uprzednio startą cukinię. Do gotowej mieszanki dodaj zioła i wszytko razem dokładnie wymieszaj.

Do powstałej masy dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Następnie wyjmij gotowe ciasto z miski i rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia, pokrytej wcześniej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść w nim ciasto z cukinii na 15-20 minut.

Obraną i posiekaną cebulę usmaż na małej ilości oleju słonecznikowego. Następnie dodaj do patelni mielonego kurczaka. Smaż go do czasu aż będzie gotowy, ciągle mieszając składniki.

Gdy kurczak się usmaży zawartość patelni dopraw solą i pieprzem. Składniki z patelni przełóż do głębokiej miski oraz posyp startym serem i wymieszaj.

Upieczone ciasto połóż w pergaminie na ręczniku. Przygotowane nadzienie mięsne rozłóż na powierzchni ciasta, pozostawiając trochę wolnej przestrzeni na krawędziach, a następnie zwiń całość w rolkę.

Papierem, użytym do pieczenia ciasta z cukinii, owiń zawiniętą już rolkę i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut, tak aby ser mógł się stopić.Gotową roladę pokrój na małe porcje. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Każdy kto kocha cukinię koniecznie musi spróbować tego przepisu, a jeżeli komuś nie odpowiada zawartość mięsa w nadzieniu może zamienić je na nadzienie grzybowe. To także z pewnością urozmaici przekąskę.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!