Przepis na rumuńskie gołąbki – oto jak sprawić, by znane danie stało się jeszcze bardziej doskonałe <3

Chociaż gołąbki są kochane przez ludzi w wielu krajach, są one przyrządzane inaczej w każdym miejscu. Dziś proponuje zamienić swój przepis z czasów radzieckich w celu spróbowania ich rumuńskiej wersji , równie pysznej!

 

Do przygotowania tego przepisu można wykorzystać mięso z wieprzowiny, wołowiny lub indyka. Lokalni smakosze w sumie łączą kilka rodzajów mięsa. My polecamy do przygotowania wybrać wieprzowinę lub mieloną wołowinę , ponieważ z innego mięsa danie nie jest tak soczyste.

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 główka świeżej kapusty
  • 250 g mięsa wieprzowego lub mielonej wołowiny
  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

 

SKŁADNIKI NA SOS

  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE

Aby oddzielić liście było łatwiej, włożyć kapustę ( usunąć najpierw ostrożnie głąb ) do mikrofalówki na 7-10 minut. Następnie opłukać ją pod zimną wodą. Teraz liście powinny łatwo dać się oddzielić.

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!