Schab po bałkańsku – tak dobrego jeszcze nie jadłam. Obiad jak marzenie. Schabowe to już przeszłość

Schab po bałkańsku jest pysznym i niezwykle aromatycznym połączeniem pomidorowo-paprykowego sosu z kawałkami soczystego mięsa. Jego smak przynosi skojarzenia z węgierskim leczo.

Kiełbasę w tym przypadku zastępuje jednak delikatny schab. Danie jest potrawą jednogarnkową. Może być podawane samodzielne lub jako dodatek do ziemniaków i surówek z warzyw. Doskonale komponuje się także z ryżem, kaszą gryczaną oraz jęczmienną.

Schab po bałkańsku z pewnością będzie niezwykle sycącym, odżywczym i pysznym daniem obiadowym. Poniżej znajdziesz przepis na te wyjątkową potrawę. Gwarantujemy, że Twoja rodzina będzie zachwycona jej smakiem, a znajomi poproszą Cię o przepis. Przygotuj z nami schab po bałkańsku już dziś! Zaczynamy!

Składniki:

  • 600 gramów schabu bez kości,
  • 4 średnie papryki (pomarańczowa, żółta i dwie czerwone),
  • 250 gramów pieczarek,
  • 2 puszki pomidorów konserwowych bez skórki,
  • 3 duże kiszone lub konserwowe ogórki,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej,
  • mąka pszenna.

Przygotowanie:

Przygotowujemy warzywa i pieczarki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niegrube paski. Cebulę obieramy i kroimy w półokręgi lub piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Ogórki konserwowe lub kiszone i pieczarki kroimy w plasterki.

Myjemy schab. Osuszamy, kroimy w plastry, a następnie w paski. Doprawiamy. Dodajemy pieprz cayenne, pieprz czarny oraz sól. Posypujemy słodką papryką w proszku oraz majerankiem. Tak przygotowanie mięso oprószamy dodatkowo mąką pszenną.

 

 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy schab, aż do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Na oleju, na którym smażyliśmy mięso, szklimy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 1 minutę. Dodajemy pieczarki i dusimy do czasu odparowania wody.

Wszystkie składniki powinny być połączone w całość. Podsmażamy jeszcze kilka sekund. Do dużego naczynia lub garnka wkładamy przygotowane mięso oraz paprykę. Smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz ogórki i zawartość patelni (pieczarki zasmażone z cebulą i czosnkiem).

Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec czasu gotowania zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kilkanaście sekund, czekając na odparowanie wody. Dzięki temu sos będzie bardziej gęsty. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i świeżymi lub suszonymi ziołami.

Podajemy od razu po przygotowaniu z wybranymi dodatkami — kaszą, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!