Sekretem jest nietypowa marynata. Pyszne marynowane mięso z cebulą.

W Polsce najczęściej wieprzowina jest smażona, pieczona. Ewentualnie może być także duszona. Ewenementem jest, aby podawano gotowaną wieprzowinę. Wbrew pozorom warto zapoznać się z tym sposobem przygotowania, aby zaskoczyć domowników lub gości niespotykanym smakiem i aromatem.

Przedstawiamy przepis na gotowaną wieprzowinę, która zachwyca swoim smakiem. Sekretem jest nietypowa marynata. Poradzą sobie z tym nawet początkujące osoby. Ważne jest, aby przygotować ją odpowiednio wcześniej, aby mięso nabrało smaku dodanych przypraw.

Przepis można wykorzystać także do przygotowania wołowiny. Kolendrę można zastąpić natką pietruszki, koperkiem, także bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.

 

Składniki:

  • Mięso wieprzowe – 500 g
  • Pieprz czarny w ziarnach – 3 sztuk
  • Goździki – 4 sztuki
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Cebula – 3 sztukiKolendra – 1 pęczek
  • Papryka chilli – 1 sztuka
  • Woda – 50 ml
  • Sok z cytryny – 90 ml
  • Ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • Cukier – 3 łyżki
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Pieprz czarny mielony – 0,5 łyżeczki
  • Majeranek – 0,5 łyżeczki
  • Natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • Ostra mielona papryka – 0,25 łyżeczki

Przygotowanie

Przygotowanie gotowanej wieprzowiny należy rozpocząć od zanurzenia całego kawałka mięsa we wrzącej wodzie. Następnie należy dodać: kilka ziaren pieprzu, liście laurowe, goździki a także cebulę w całości. Mięso należy gotować na średnim ogniu.

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!