Cholernie smaczna cukinia po koreańsku – tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś. Mistrzostwo.

Cukinia po koreańsku to cukinia marynowana. W przeciwieństwie do innych marynat, na tę nie trzeba długo czekać, bo jest gotowa kilkanaście minut po przyrządzeniu. Ta potrawa jest dość pikantna.

Lista potrzebnych składników:

  • pół kilograma cukinii
  • 200 gramów marchewki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • łyżeczka sosu sojowego
  • dwie łyżeczki miodu
  • cztery ząbki czosnku
  • 50 mililitrów oleju słonecznikowego
  • mielona papryka słodka – jedna łyżeczka
  • mielona papryka ostra – pół łyżeczki

Najlepsza do tego przepisu będzie młoda cukinia, bo będzie miała słabo rozwinięte gniazda nasienne i będzie cienka. Pokrój ją na bardzo cienkie plasterki.

 

Jeśli jest większa, to najpierw przekrój ją na pół. Nie musisz jej uprzednio obierać, ale możesz obierakiem pozbyć się części skórki, bo to jej smak jest w cukinii najintensywniejszy i może zdominować całą potrawę.

Pokrojoną cukinię włóż do głębokiej miski. Posyp łyżeczką soli, wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut.

Obierz marchewkę i i zetrzyj ją na tarce do marchewki po koreańsku. Nie przejmuj się brakiem takiej tarki.

 

Marchewkę możesz po prostu pokroić w cienkie paski lub w zapałkę. Włóż marchewkę do miski, posyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

 

Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę do czosnku. Wlej sos sojowy i sok z cytryny. Dodaj do tego miód, paprykę ostrą i paprykę słodką.

 

 

Z cukinii oraz z marchewki odciśnij dokładnie nadmiar płynów. Połącz warzywa w jednej misce. Polej wszystko przyrządzonym w poprzednim kroku dressingiem.

 

Rozgrzej na patelni olej i polej nim warzywa. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na 20 minut. Przed podaniem posyp sezamem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!