Śnieżny puch – ekspresowy sernik na zimno! Bardzo łatwy, szybki i lekki – tylko z 5 składników!

Sernik na zimno jest deserem, który nadaje się na wszystkie okazje, zarówno te oficjalne przyjęcia jak i niezobowiązujące spotkania. Przedstawiamy prosty przepis na Śnieżny Puch – lekkie i puszyste ciasto z prostych składników i bez pieczenia.

 

Składniki:

  • 0,5 kg zmielonego twarogu lub gotowej masy sernikowej z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g słodkiej śmietany
  • 1 opakowanie herbatników
  • na wierzch: 30 g masła, 2 łyżki cukru, 60 g wiórek kokosowych

 

Przygotowanie:

Na początku przygotuj foremkę, w której ułożysz ciasto: blaszkę lub szklane naczynie o wymiarach 20×20 cm i wyłóż je folią spożywczą. Obydwie galaretki rozpuść w 0,5 l gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i pozwól im się zarumienić. Śmietanę ubij na sztywna pianę, dodawaj cukier puder, cukier waniliowy, i stopniowo twaróg – cały czas miksując na najwolniejszych obrotach.

Na samym końcu wlewaj delikatnie galaretkę i wymieszaj. Całą masę pozostaw do lekkiego stężenia. W naczyniu ułóż herbatniki, wlej masę serową i posyp z wierzchu podsmażonymi wiórkami kokosowymi. Sernik schowaj do lodówki na cały noc. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!