Robię w weekend to ciasto raz na tydzień, codzienne rano mam świeże bułeczki na śniadanie. Poznaj przepis

Podgrzej mleko, by było lekko ciepłe. Masło rozpuść i odstaw. Powinno mieć pokojową temperaturę. W ciepłym mleku rozpuść cukier i sól. Kiedy cukier i sól dobrze się rozpuszczą w mleku, dodaj roztopione masło, a potem dodawaj po jednym jajku intensywnie mieszając.

 

 

Do mąki dodaj suche drożdże, a potem wymieszaj suche składniki z mokrymi tak, aby powstała jednolita masa. Możesz to zrobić rękami lub użyć specjalnej końcówki w swoim robocie kuchennym. Ciasto powinno być elastyczne.

 

 

Po wyrobieniu włóż do foliowego woreczka i przechowuj w lodówce.

 

 

Następnego dnia weź tyle ile potrzebujesz, uformuj bułeczki i piecz w piekarniku w odpowiedniej temperaturze – bułeczki drożdżowe zazwyczaj piecze się ok. 20 minut w temperaturze ok.180 stopni.

Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!