Szarlotka z budyniową pianką, według tego przepisu zachwyci każdego

Piekłam szarlotki według wielu sprawdzonych przepisów, ale ta podbiła serca całej mojej rodziny i wszystkich moich znajomych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki (ok. 300g) mąki pszennej tortowej
  • 200g schłodzonego masła
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki (ok. 40g) cukru pudru
  • bułka tarta (do oprószenia kruchego spodu)

 

Składniki na piankę:

  • 4 białka
  • 2 opakowania(ok. 80g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 160g)
  • 100 ml oleju

 

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • cukier puder i śmietana 18% do przygotowania lukru

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznijmy od ciasta kruchego: Rozdrobnione i schłodzone masło przełóż do miski i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
Następnie podziel ciasto na dwie równe części, zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. godzinę.

2. Teraz przygotuj nadzienie jabłkowe: Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Jabłka przełóż na rozgrzaną patelnię, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Smaż na średnim ogniu do czasu, kiedy pozostały sok z jabłek odparuje (ok. 8 min.). Pod koniec posyp mąką ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

 

3. Na blaszkę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Rozłóż je równomiernie na całej powierzchni blaszki i oprósz bułką tartą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C i podpiecz lekko przez ok. 10 minut. Odstaw do przestygnięcia (powinno być lekko ciepłe).

4. Mikserem, na najwyższych obrotach, ubijaj białka na sztywno, stopniowo dodając zwykły cukier i cukier wanilinowy, nie przerywając ubijania. Następnie zmniejsz obroty i powoli wsypuj budyń. Miksuj do czasu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodaj olej i miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

 

5. Na podpieczoną wcześniej część ciasta, równomiernie na całą powierzchnię wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie jabłkowe. Następnie piankę budyniową, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta kruchego.

 

6. Piecz szarlotkę przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Gdy ciasto zarumieni się z wierzchu, oznacza to, że jest gotowe. Szarlotkę po wystudzeniu, możesz posypać cukrem pudrem lub polać przygotowanym lukrem. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze swoimi znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!