Pyszna szarlotka z twarogiem – zachwyci gości i zniknie do ostatniego okruszka.
Niesamowicie prosty przepis, który zapomniany przez lata czekał w starym zeszycie mojej babci. Warto było do niego wrócić!
Smak i aromat tego wspaniałego ciasta uwielbiają wszyscy. Łasuchy w różnym wieku nie mogą jej się oprzeć, dlatego nie zwlekaj – przygotuj tę wyborną szarlotkę jeszcze dziś!
Składniki:
Na ciasto przygotuj:
- 500 g mąki tortowej (lub 400 g tortowej + 100 g krupczatki),
- 200 g cukru pudru,
- 250 g masła,
- 3 jaja M/L,
- 10 g proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli.
Na nadzienie przygotuj:
- 5 średniej wielkości jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka),
- 80 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 500 g twarogu (może być z wiaderka),
- 500 g gęstej, kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajo.
Przepis krok po kroku:
Miękkie masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodawaj po jednym jajku (2 sztuki – trzecie zostaw na posmarowanie wierzchu ciasta), miksując na średnich obrotach. Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia – dodawaj po 1 łyżce do masy, wciąż ucierając.
Uformuj ciasto w kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi – przygotuj nadzienie. Obierz jabłka, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich cynamon i cukier wanilinowy. Przy pomocy miksera dokładniej wymieszaj twaróg, śmietanę, jajko, cukier, skrobię i sól.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 2 części. Pierwszą z nich cienko rozwałkuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż pierwszą część ciasta – tak, aby lekko zachodziło na ścianki.
Rozłóż na wzór szachownicy masę serową i jabłka. Jeśli owoce puściły sok – należy go odcisnąć przed wyłożeniem na ciasto.
Rozwałkuj drugą połowę ciasta i przykryj nią jabłka i ser. Nakłuj ciasto widelcem w równych odstępach.
Pozostałe jajko roztrzep i przy pomocy pędzelka posmaruj wierzch szarlotki.
Wstaw blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno się lekko zarumienić.