Szarlotka „Trzy szklanki” – Niezwykle smaczny deser. Wyjątkowy smak. Mój numer jeden wśród szarlotek

Jabłka najczęściej kojarzą się z jesienną wczesną porą.

Z tych owoców można przyrządzić wiele różnych zapasów na zimę do słoików, a najlepsze są słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Szarlotka zwana „trzy szklanki” to prosty sposób na pyszny deser do popołudniowej kawy w jesienne wieczory. Warto wypróbować tę sprawdzoną recepturę!

Składniki:

  • 160 g kaszy manny,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru kryształu,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jabłek,
  • 30 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cukier puder do smaku.

Sposób przygotowania:

Za pomocą trzepaczki wymieszać suche składniki, czyli mąkę z kaszką manną, cukrem i cukrem waniliowym, a także z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu podgrzać mleko z dodatkiem masła, aż do jego rozpuszczenia.

Jabłka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie zetrzeć je na tarce wraz ze skórką, gdyż posiada ona najwięcej cennych i wartościowych witamin.

Po skropieni ich sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Jedną trzecią suchego ciasta wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na niej równomiernie rozprowadzić jedną trzecią jabłek.

 

 

Przygotować kolejne takie warstwy; mają wyjść po trzy.

Mieszankę mleczną wylać na ciasto. Drewnianym szpikulcem należy przebić ciasto w kilku miejscach, żeby mleko wsiąkło głęboko wewnątrz. Ciasto wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu, deser ostudzić, a później posypać jego wierzch cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!