Twój piekarnik odzyska swój blask w krótkim czasie, zaledwie w 4 minuty, bez potrzeby użycia środków czystości czy szorowania. To sprawdzona i efektywna metoda na pozbycie się uporczywego tłuszczu.

Myślę, że nie ma osoby, która przynajmniej raz w swoim życiu nie zmierzyła się z problemem trudno usuwalnego tłuszczu z piekarnika. Ale już dziś, możesz o tym zapomnieć! Odkryj niesamowicie skuteczny sposób na błyszczący piekarnik, bez konieczności długotrwałego drapania i narażania powierzchni na zarysowania.

 

Ten lifehack zastosowałam po raz pierwszy na swoim starym sprzęcie. Obawa przed zarysowaniem szklanej szyby skutkowała tym, że nie mogłam obserwować swoich wypieków przez nią. Po wypróbowaniu tej metody, mogę z pełną pewnością stwierdzić, że to naprawdę działa! Jak zwykle najprostsze i najtańsze rozwiązania okazały się najbardziej efektywne.

Odkryj bardzo prosty i efektywny sposób na czyszczenie tłustych, szklanych powierzchni piekarnika, bez potrzeby używania gąbek do szorowania czy detergentów. Wystarczą 3 składniki, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.

 

Zaintrygowało mnie, ile czasu zajmuje mi to czyszczenie, więc zdecydowałam się go zmierzyć. Do mojego zdumienia, cały proces zajął mi tylko 4 minuty.

 

To jest zdecydowanie najbardziej efektywny, najskuteczniejszy i najszybszy sposób na błyszczący piekarnik, jaki kiedykolwiek wypróbowałam.

 

Folia aluminiowa

Początkowo, miałam pewne obawy, czy folia aluminiowa nie zarysuje szklanej powierzchni. Ale ciekawość i chęć wypróbowania nowego rozwiązania przeważyły. Otworzyłam więc drzwiczki piekarnika i oblałam je 1/2 szklanki gorącej wody, a potem posypałam mokrą powierzchnię sodą oczyszczoną. Odczekałam 30 sekund, w tym czasie zgniotłam w dłoniach kulkę z folii aluminiowej. Tą kulą zaczęłam pocierać zabrudzoną, szklaną powierzchnię piekarnika.

 

Delikatne, okrężne ruchy dłoni wystarczyły, aby cały brud zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ponieważ mój piekarnik był dość mocno zabrudzony, musiałam powtórzyć cały proces. Resztki brudu zmyłam mokrą szmatką. Voila!

 

A co z resztą powierzchni piekarnika?

Składniki, które potrzebujesz do wyczyszczenia piekarnika, są na wyciągnięcie ręki w Twojej kuchni. Oto co potrzebujesz i jak to zrobić:

 

Potrzebujesz:
  • 150 ml zimnej wody
  • 150 ml octu (jeśli potrzeba, dodaj więcej)
  • 2-3 opakowania proszku do pieczenia
  • Żaroodporne naczynie do pieczenia

 

Przygotowanie:

Napełnij żaroodporne naczynie wodą, następnie dodaj do niego ocet i proszek do pieczenia. Upewnij się, że dokładnie wymieszałeś wszystko. Następnie, podgrzewaj piekarnik do 100°C i umieść w nim naczynie z gotowym roztworem na około 30-45 minut. Kiedy skończysz, wytrzyj piekarnik czystym ręcznikiem kuchennym lub ściereczką. Mam nadzieję, że ten proces czyszczenia przebiegnie sprawnie!

Życzę powodzenia!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!