Zapiekanki z pieczarkami – leniwce. Szybkie, pyszne i aromatyczne, gotowe już w kilka minut.

Chcesz szybko coś przekąsić albo zaskoczyli cię niespodziewani goście? Nie masz pomysłu na kolację? A może nie wiesz co zrobić z resztkami pieczarek?

Na te pytania najlepszą odpowiedzią będą zapiekanki z pieczarkami! Szybkie, pyszne i aromatyczne, gotowe już w kilka minut. Świetnie sprawdzą się również jako lunch do pracy lub przekąska na piknik.

Poradzi sobie z nimi nawet niedoświadczony kucharz (możecie je przyrządzić razem z dziećmi, będą miały świetną zabawę). Aby je przygotować, potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych składników.

Składniki:

  • bochenek chleba
  • 200 g świeżych pieczarek (lub innych grzybów)
  • 100 g dowolnego twardego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany (lub majonezu)
  • trzy gałązki koperku (lub innych ulubionych ziół)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 20 g masła (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Świeże pieczarki umyj, obierz i pokrój (lub porozrywaj) na mniejsze części. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy (lub innego tłuszczu) wrzuć pieczarki i podsmażaj na małym ogniu, dopóki woda nie odparuje. Mieszaj co kilka sekund.

Następnie dodaj posiekaną cebulę i wymieszaj z pieczarkami. Podsmażaj przez kilka minut, co chwilę mieszając. Pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. 

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser. Koperek (lub inne zioła) posiekaj i wymieszaj z serem oraz śmietaną (lub majonezem). Następnie dodaj serową mieszankę do ostygniętych pieczarek i cebuli. Możesz również dodać kawałek masła w razie potrzeby.

Pokrój bochenek chleba w podłużne kromki i posmaruj pieczarkowym farszem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w 180 stopniach przez ok 15 minut.

Gotowe! Najlepiej smakują prosto z pieca, jeszcze gorące podane z ketchupem lub domowym sosem kanapkowym.

Świetnie się sprawdzą jako weekendowe śniadanie lub rozgrzewająca kolacja w chłodniejsze wieczory. Na zimno będą wspaniałą przekąską na piknik w parku lub górską wycieczkę z przyjaciółmi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!