Oto 3 najlepsze przepisy na smaczne zupy, które robiła moja babcia. Zdrowe i pyszne – każdemu zasmakują, bez sztucznych dodatków

Jesienią warto postawić na proste i rozgrzewające zupy. Te przepisy, zainspirowane kuchnią naszych babć, przeniosą Cię do smaków dzieciństwa. Wystarczy kilka popularnych składników i możesz cieszyć się pysznym obiadem.

Zupa z kaszą manną i czosnkiem

 

 

Ta zupa sprawdzi się zwłaszcza podczas zbliżającej się jesieni oraz zimy. Dzięki dodatkowi czosnku stanowi świetne wsparcie odporności.

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę marchwi
  • pół szklanki pokrojonej w kosteczkę pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • do smaku: sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kminek, rozmaryn
  • opcjonalnie: boczek, kiełbasa

Przygotowanie:

Kaszę manną kilkukrotnie przepłucz wodą. Umieść ją w garnku i zalej wodą lub bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie podsmaż na patelni posiekaną cebulkę aż zmięknie i lekko się zarumieni. Dodaj warzywa i duś przez 5 minut. Jeśli wybierasz wersję z dodatkiem mięsa, dodaj do warzyw boczek lub kiełbasę.

Dopraw czerwoną papryką i przełóż do gotującej się kaszy. Dopraw zupę solą, pieprzem, szczyptą kminku i rozmarynu. 10 minut przed końcem gotowania dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Tak przygotowaną zupę możesz podawać ozdobioną ziołami.

Zupa jarzynowa z klopsikami

Wróć1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!