Serniczki w 15 minut – Tak przygotowała je moja babcia. Obłędne w smaku

Aby przygotować pyszne bułeczki z twarogiem, potrzebujemy następujących składników:

  • 250g zmielonego twarogu,
  • 250g mąki pszennej,
  • 20 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15g proszku do pieczenia,
  • 10g cukru waniliowego,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • olej,
  • cukier puder.

Ponadto:

  • 2 miski,
  • papier do pieczenia,
  • blacha do pieczenia.

Przygotowanie:

Ucieramy jaja z cukrem zwykłym i waniliowym oraz solą. Dodajemy twaróg, mieszamy.

W osobnej misce łączymy mąkę z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zawartość pierwszej miski i mieszamy na jednolitą masę.

 

 

Z powstałego ciasta formujemy kulki. Wykładamy papier do pieczenia na blachę i układamy na niej powstałe, serowe kulki, a ich górę pokrywamy niewielką ilością oleju.

Całość pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez ok. 15-20 minut. Na koniec możemy posypać bułeczki cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!