Bajeczne ciasto – Zapewniam, że ten przepis zagości u Was na stałe. Nikt nie zdoła mu się oprzeć.

Nie znam nic bardziej urzekającego niż zapach świeżo pieczonego ciasta, który wypełnia każdy zakamarek domu.

Muszę przyznać, że woń dobiegająca z kombinacji pieczonych jabłek, suszonych owoców macerowanych w koniaku, oraz prażonych orzechów z cynamonowym akcentem, jest nieodparcie przyciągająca nawet najbardziej zaganianych domowników. Z niecierpliwością czekają, by móc go spróbować. Koniecznie musisz spróbować!

 

SKŁADNIKI:
  • Olej z nasion słonecznika – 65 ml
  • Pszenne mąki – 150g
  • Cukier- 120 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy- 5g
  • Jabłka- 2szt
  • Skrobia ziemniaczana -2 łyżki
  • Rodzynki- 50g
  • Morele suszone – 50g
  • Koniak- 50g
  • Orzechy włoskie- 150g
  • Cynamon- 1 łyżeczka
  • Cukier puder- do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Dokładnie opłucz suszone morele i rodzynki, pokrój je na mniejsze kawałki i zalej koniakiem. Pozwól im nasiąknąć przez noc. Jeśli z jakichś powodów nie chcesz użyć alkoholu, możesz je namoczyć w herbacie lub wodzie.

 

2. Orzechy przypiec na suchej, rozgrzewanej patelni, a następnie je drobno posiekaj.

3. Posiekane orzechy przełóż do miski i połącz z niewielką ilością cukru i cynamonem.

 

4. W innej misce, ubij jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wreszcie, dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając do momentu uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.

 

 

5. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasiennych i pokrój na cienkie plasterki. Posyp je skrobią i dokładnie wymieszaj, aby skrobia pokryła ich całą powierzchnię.

6. Do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, wyłóż połowę gotowego ciasta.

7. Następnie, ułóż warstwę prażonych orzechów i połowę jabłek, a na wierzch dodaj odcedzone z koniaku morele i rodzynki, zalej resztą ciasta i wygładź powierzchnię. Na górze, rozłóż pozostałe jabłka i posyp resztą orzechów.

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez pierwsze 30 minut przykryte folią aluminiową, a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia. I voila!

Przed podaniem, pozostaw ciasto do ostygnięcia do temperatury pokojowej i posyp cukrem pudrem. Idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych i filiżanką kawy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!