Twarogowe bułeczki – Zawsze wyjdą miękkie, puszyste i pachnące. Doskonała przekąska, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.

Bułeczki twarogowe uwielbiam w każdym wariancie, ponieważ przygotowanie ich jest proste i szybkie, a do tego zawsze wychodzą perfekcyjnie. Wielokrotnie eksperymentowałam w kuchni, szukając doskonałego smaku, który zaskoczy moją rodzinę.

Muszę przyznać, że misja się udała, dzięki czemu moi bliscy regularnie cieszą się pysznym, zdrowym przysmakiem. Niezwykłe połączenie smaków powoduje, że bułeczki znikały z talerza niemal natychmiast. Nikt nie potrafi im się oprzeć. Do roboty!

 

SKŁADNIKI:
  • Twaróg 250 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Masło 80 g
  • Mąka pszenna 180 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier 3 łyżki
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki stołowe

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z solą oraz masłem pokrojonym na małe kawałki.

2. Następnie, dodaj połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wszystko połącz. Na sam koniec, stopniowo dodaj resztę mąki, wymieszaj i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

3. Uformowane ciasto, podziel na dwie równe części, a każdą z nich zroluj w wałek. Następnie rozwałkuj je na prostokąty o grubości 2-3 mm. Ewentualnie nierówne brzegi odetnij.

4. Tak przygotowane kawałki ciasta, posyp cukrem, wiórkami kokosowymi i zroluj je w ścisłe rulony.

5. Każdy rulon, pokrój na kawałki o długości 5 cm i ułóż na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez około 20 minut.  Gotowe!

 

 

Po wyjęciu z pieca i wystudzeniu, bułeczki możesz posypać cukrem pudrem. Ich zapach, który wypełnia cały dom sprawi, że nie będziesz musiała nikogo wołać na herbacianą chwilę. Wszyscy szybko zjawią się przy stole. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!