Ciasto Gerbota – węgierska pyszność. To ciasto skusi każdego łasucha

Ciasto Gerbota jest bardzo popularne na Węgrzech, można je znaleźć w każdej dobrej kawiarni. Od dzisiaj możesz rozkoszować się jego smakiem również w swoim domu.

Trzeba włożyć nieco pracy w jego wykonanie ale naprawdę warto. Gerbota jest idealnym połączeniem miękkiej warstwy ciasta, pysznego dżemu i orzechów. Jak je przygotować?

Potrzebne składniki do ciasta:

  • 2 jajka,
  • 500 g dżemu morelowego,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 400 g orzechów włoskich,
  • 250 g śmietany,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 g cukru pudru,
  • 25 g mokrych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Najpierw roztapiamy masło i odstawiamy do ostudzenia. Do pokruszonych drożdży dodajemy cukier puder. Wlewamy jeszcze ciepłe ale nie gorące masło (1 łyżeczkę zostawiamy, będzie potrzebna do polewy czekoladowej).

Dodajemy jajka i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy w kolejności: mąkę, śmietanę i skórkę z cytryny.

Ugniatamy ciasto, dosypujemy mąki w przypadku gdy zacznie się kleić do rąk i odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie kiedy czekamy na ciasto mielimy orzechy, dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy. Mieszamy i dzielimy na 3 równe części.

Po 40 minutach bierzemy ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy do grubości 0,5 cm i formujemy na kształt naszej blachy. Może być okrągła lub kwadratowa, to już kwestia naszego wyboru.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kładziemy pierwszą część ciasta i smarujemy dżemem morelowym, nakładamy mieszankę orzechową, na to kładziemy drugą warstwę ciasta. Poszczególne kroki powtarzamy do momentu kiedy na wierzchu znajdzie się ostatnia część surowego ciasta.

 

 

Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasto widelcem aby nie puchło w trakcie pieczenia. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.

Po tym czasie wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Ostatni krok to polewa czekoladowa. Czekoladę oraz pozostawioną wcześniej łyżkę masła podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.

Polewę jeszcze gorącą wylewamy na upieczone ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Ciasto Gerbota gotowe! Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!