Pyszne ciasto, które zrobisz raz dwa bez pieczenia: robię go prawie co tydzień – każdy je uwielbia, dlatego zdradzam przepis

Pysznie i prosto? Proszę bardzo. Ten deser musisz poznać!

Zero pieczenia. Minimum wysiłku. 100% satysfakcji. Idealna kompozycja do aromatycznej kawy, do wykonania nawet w kilkanaście minut.

 

 

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • Długie biszkopty typu ladyfingers oraz mleko do ich namaczania
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 500 ml (dwie szklanki) mleka
  • Cukier do smaku, według własnego upodobania
  • 500 ml (dwie szklanki) śmietany 30%

Do zrobienia polewy przyszykuj:

  • 100 ml (trochę mniej niż pół szklanki) śmietany 30% oraz tabliczkę czekolady

Jeśli masz już składniki, wszystko, czego potrzebujesz, to nieduża forma. Ja użyłam takiej, na której mieści się jeden rząd biszkoptów.

 

 

Biszkopty krótko namocz w mleku, ułóż równo na formie. Na mleku ugotuj budyń, dodaj cukru. Ciepłym i płynnym budyniem polej biszkopty. Całość ostudź.

 

 

W międzyczasie ubij śmietanę. Ułóż ją na powierzchni przestudzonego budyniu, wyrównaj masę, a na niej ustaw kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych w mleku.

 

 

Teraz rozpuść czekoladę w śmietanie i polej ciasto po wierzchu.

 

 

Prawda, że proste? Odczekaj do pełnego ostudzenia i podawaj. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!