Ciasto zemsta teściowej – kwaskowate, słodkie jak i chrupiące ciasto. Koniecznie zapisz przepis bo jest przepyszne

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone masło i zagnieć szybkimi ruchami tak, żeby otrzymać konsystencję kruszonki. Następnie dodaj żółtka oraz pozostałe składniki i całość zagnieć na elastyczne ciasto. Podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie połowę ciasta wyłóż do brytfanki, nakłuj widelcem i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30-35 minut. Na koniec wystudź.

Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.

W drugiej formie do pieczenia umieść pozostałe ciasto, na nim rozprowadź masę bezową, wyrównaj i posyp migdałami. Piecz 40 minut w 170 stopniach. Wystudź.

 

 

Zagotuj dwie szklanki wody, dokładnie rozrób w nich galaretki oraz 2 łyżki żelatyny. Dodaj sok wiśniowy i odstaw.

 

 

Do ostudzonej galaretki wsyp mrożone wiśnie. Jak tylko całość zacznie się ścinać, wylej na upieczony kruchy spód.

4 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudź. Kremówkę zmiksuj na sztywno z pozostałym cukrem pudrem, powoli wlewaj żelatynę.

 

 

Smacznego!

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!