Czekoladowy mannik bez jajek – wyjątkowy deser na niedzielę. Rewelacyjny smak

Czekoladowy mannik bez jajek – wyjątkowy deser na święta

Mannik to wyjątkowy deser, który zawsze wychodzi wspaniale! Można znaleźć wiele jego wersji, ta na pewno przypadnie Wam do gustu. Do mannika możemy dodać również orzechy – doda mu to ciekawej nuty smakowej.

 

 

Składniki:

  • kasza manna – 200 g;
  • cukier – 200 g;
  • mąka pszenna – 200 g;
  • woda 180 ml;
  • olej słonecznikowy 120 ml;
  • 4 łyżki kakao;
  • 10 g cukru waniliowego;
  • 10 g proszku do pieczenia;
  • do smaku rodzynki.

Jak przygotować?

Kaszę mannę mieszamy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym w misce. Dodajemy wodę i pozostawiamy na około 3 godziny.

 

 

Można przygotować całość wieczorem, przykryć folią i zostawić w lodówce do rana.

Następnie do mieszanki wlewamy olej słonecznikowy i dodajemy kakao, całość mieszamy. Do miski z kaszą dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a także rodzynki i wszystko łączymy.

 

 

Formę do pieczenia smarujemy olejem i delikatnie obsypujemy mąką.

Wlewamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego uprzednio do 190 stopni piekarnika na około 40-50 minut. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka.

 

 

Gotowe ciasto można polać polewą, obsypać cukrem pudrem albo rozkroić je na kilka części i przełożyć dżemem, kremem czy ulubionymi owocami.

Opcji jest bardzo wiele! Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!