Tego smakołyku nie dostaniesz w żadnym sklepie: Roladka z boczku.

To naprawdę niesłychane, jakie pyszne cudo może powstać z tak prostych i łatwo dostępnych składników. Cały genialny smak i wyjątkowy aromat wszystkich składników zostaje w roladce dzięki temu, że przygotowujemy ją w rękawie. Gdy będzie gotowa, domownicy będą nią zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama.

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE:

Boczek bez skóry, pokrój w kostkę o grubości ok. 1 cm. Przypraw go solą i pieprzem do smaku. Do pokrojonego boczku, dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewki i drobno pokrojonej cebuli. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut. Kolejną czynnością będzie dodanie startej marchewki i posiekanej cebuli.

Po tym czasie, wbij jajko i ponownie wymieszaj. Teraz, podziel wymieszane składniki na dwie porcje. Każdą włóż do osobnego rękawa do pieczenia i zwiń je ciasno, wypuszczając możliwie całe powietrze. Końce rękawów mocno zwiąż, aby do końca został w takiej postaci.

Ułóż rolady na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika, rozgrzanego do 170°C. Piecz rolady przez 1 godzinę. Kiedy całkowicie wystygną, włóż je do lodówki na całą noc, przyciskając je czymś ciężkim (ok. 1 kg.). Przed podaniem, usuń folię i pokrój w plasterki o dowolnej grubości.

 

 

Dodam jeszcze, że najlepiej smakuje z musztardą lub chrzanem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!