Błyskawiczne serniczki z patelni – kilka minut i gotowe. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Pyszne, zdrowe i szybkie serniczki z patelni to doskonały dodatek do porannej kawy lub popołudniowej herbaty.

Świetnie smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego, dżemu w ulubionym smaku lub w towarzystwie świeżych owoców. W sezonie podaj je z kwaśną śmietaną i soczystymi truskawkami!

 

Składniki:

  • 400 gramów twarogu
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • łyżka stołowa oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

W dużej misce dokładnie wymieszaj twaróg, kaszę mannę oraz cukier. Jeśli powstała masa będzie zbyt rzadka dodaj więcej kaszy manny.

Z kolej jeśli wyjdzie zbyt sucha – rozcieńcz ją mlekiem lub kefirem. Ugnieć ciasto, a następnie podziel go na niewielkie kulki.

 

Gotowe kulki lekko obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej roślinny(olej rzepakowy lub kokosowy), a następnie wyłóż porcje ciasta i smaż do zarumienienia.

 

W sezonie podawaj ze świeżymi owocami i jogurtem. Zimą serwuj w towarzystwie suszonych owoców i bakalii.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!