Rogaliki na śmietanie – każdy zachwycony smakiem. Wychodzą Lekkie i puszyste – zrobisz je w 20 min

Co przygotować do jedzenia gdy goście wpadają do naszego domu z niezapowiedzianą wizytą?

Rogaliki na śmietanie to idealna odpowiedź. Jest to przepyszna przekąska, którą można zrobić w prosty i szybki sposób.

Składniki potrzebne do wykonania:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 90g cukru
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 5g proszku do pieczenia

 

 

Na początku należy roztopić masło. Gdy już nam się to uda, dodajemy cukier i całość mieszamy.

Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dokładamy do masła jajka i wszystko ubijamy. Na końcu mieszamy tak przygotowaną masę razem ze śmietaną.

 

 

Do tej mieszanki wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wszystko ugniatamy, tak by powstało elastyczne ciasto.

Z ciasta należy uformować grube ruloniki i łączymy je w pierścienie. Układamy je na natłuszczonej blaszce do pieczenia.

 

 

Wszystko wkładamy do piekarniki rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

Dodatkowo przed pieczeniem można pierścienie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać na górze cukrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!