Pyszny domowy ser bez drożdży i konserwantów. Najlepszy przepis. 1 kg sera jedynie z 2 l mleka!

Moim ulubionym wyrobem domowej produkcji jest pyszny ser. Robię go wyłącznie z naturalnych składników!

Do zrobienia 1 kilograma sera potrzeba:
  • Dwa litry świeżego mleka.
  • Półtorej (maksymalnie dwie) łyżki soli.
  • Czterysta gramów śmietany.
  • Sześć kurzych jaj.
  • Opcjonalnie: dwieście gramów kefiru.

 

Moja domowa recepta:

Do garnka dodaj mleko oraz sól (dla smaku) oraz kefir (wyłącznie, jeśli chcesz, żeby ser był delikatny). Mieszaj aż do całkowitego zagotowania mleka. W osobnym naczyniu ubij jajka.

Następnie do gotującego się mleka wlej śmietanę oraz przygotowane wcześniej jajka. Gotuj na wolnym ogniu kolejne nie dłużej niż sześć minut. Nie zapomnij przez cały czas mieszkać produkt za pomocą trzepaczki. Po jakimś czasie twaróg powinien oddzielić się od serwatki.

Przecedź zawartość garnka za pomocą durszlaka. Dla lepszego efektu użyj kilkukrotnie złożonego materiału (np. gaza). Wyciągnij ser oraz nakryj go materiałem.

Aby ser pozbył się nadmiaru wody, przyciśnij do od góry ciężkim przedmiotem o wadze około jednego kilograma. Odczekaj 4 godziny i wsadź ser do chłodnego miejsca. Gotowe!

Własnoręczna produkcja sera to naprawdę świetna zabawa! Przepis nie jest trudny, więc z łatwością poradzi sobie nawet osoba początkująca. Prezentowany przepis jest w całkowicie naturalny, więc ser jest znacznie zdrowszy oraz tańszy od tych oferowanych w sklepach. Polecam!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!