Smaczniejsze niż mięsne: Warzywne kotleciki – 15 min i gotowe. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Bez względu na to, czy poszukujemy zamiennika mięsnych kotletów dla naszych gości – wegetarian, czy szukamy urozmaicenia codziennego jadłospisu – warzywne kotleciki sprawdzą się idealnie. Proste, szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne.

Składniki:

  • Mieszanka warzywna – 400g
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gotową mieszankę warzywną blendujemy do uzyskania zadowalającej konsystencji. Wystarczy, że warzywa będą rozdrobione, ale możemy również całkowicie je zblendować, jeżeli chcemy uzyskać gładką masę.

Do zblendowanych warzyw dodajemy mąkę, jajka oraz przyprawy. Mieszamy wszystko do połączenia składników.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, w międzyczasie formujemy z uzyskanej masy kotleciki. Smażymy warzywne kotleciki na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty, aż do zarumienienia z wierzchu.

Tak przygotowane kotleciki są nie tylko idealnym dodatkiem do ziemniaków oraz surówki, ale również wartościowym posiłkiem samym w sobie.

error: Content is protected !!