Greckie kotleciki mięsne z kaszą. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Obłędny smak

Greckie Kotlety Mięsne z kaszą, szybko znikają ze stołu. Jeśli już raz ich spróbujesz, na pewno je pokochasz i będziesz chcieć więcej. Najlepiej przygotuj od razu podwójną porcję tego dania.

Przepis na to danie pochodzi wprost z greckich wysp, przypadnie do gustu każdemu. Istnieje kilka sposobów przygotowania tego dania.

Kasza gryczana w sosie pomidorowym jest pyszna. Jest to bardzo proste i apetyczne dania, pasuje do codziennego menu.

Jest to pełnowartościowy posiłek, który zawiera w składzie mięso. Takie zestawienie stworzy sycący i aromatyczną potrawę.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • kasza gryczana 150 g
  • Mięso mielone 500 g
  • Jajka 2 sztuki
  • cebule 2 sztuki
  • Sos pomidorowy 200 g
  • Mąka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Umyj dokładnie kaszę gryczaną. Następnie wsyp są do garnka z wrzącą, osoloną woda i gotuje do miękkości. Jedną cebulę zmiel na maszynce do mięsa i dodaj do mięsa mielonego.

Potem do mięsa dodaj jajka, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Wystudzoną kaszę dodaj do mięsa i wszystko dokładnie wymieszaj.

Uformuje niewielkie kotleciki, panieruj w mące. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilości ilością smażymy kotlety z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

 

 

Cebulę pokrój na pół pierścienie i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli wlewamy sos pomidorowy i chwilę podgrzewamy. Następnie sos przelewamy na wcześniej przygotowane kotlety i wszystko przykrywamy.

Całość dusimy przez ok. 25 min na średniej mocy palnika. Po tym czasie danie jest gotowanie do spożycia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!