Japońskie bułeczki, których lekkość zaskakuje. Znikają ze stołu w kilka chwil

Pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu, z całą pewnością zasmakują każdemu. Warto je przygotować. Oto przepis.

Składniki do przygotowania bułeczek. 

  • 260 ml mleka
  • 370 g pszennej mąki
  • 6 łyżeczek cukru
  • 7 g drożdży. Ważne by były to suche drożdże
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie ciasta na bułeczki. 

Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i wsypujemy około 20 g mąki. Całość dokładnie mieszamy a następnie podgrzewamy, nie przerywając mieszania. W finale powinniśmy uzyskać masę, która będzie przypominać pudding. Masę można pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie drożdży. Mieszamy je z mlekiem i dwiema łyżkami cukru. Po przygotowaniu odstawiamy na około 15 minut.

 

 

Przygotowanie ciasta. Pozostałą mąkę warto przesiać, dodać sól i wsypać na stolnicę. Do mąki dodajemy jajko. Bardzo ważne jest, by miało ono temperaturę pokojową, a więc wcześniej należy je wyjąć z lodówki. Do tego wszystkiego dodajemy mleko z drożdżami a także wcześniej podgrzewaną masę.

Ciasto można mieszkać mikserem lub zagniatać. W końcowym etapie do ciasta należy dodać jedną łyżkę miękkiego miasta. Ciasto przygotowane idealnie jest gładkie i nie przylepia się do dłoni. Przygotowujemy miskę w której ciasto będzie rosnąć. Ścianki miski należy wysmarować masłem. Ciasto wkładamy do środka, przykrywamy. Powinno tak stać co najmniej 1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.

Mieszamy cynamon z cukrem i roztopionym masłem. Masła powinno być nie więcej niż dwie łyżki. Kładziemy ciasto na stolnicy, miażdżymy je, by uzyskać wygląd naleśnika. Dzielimy go na osiem równych kawałków, z których formujemy kulki.

Każdą kulkę rozciągamy tak, by przypominała owal. Smarujemy masłem cynamonowym i formujemy. Na początku zagniatamy brzegi rozciągniętej kulki do wewnątrz, następnie wałkujemy wałkiem i zwijamy, by uzyskać kształt bułki.  Przygotowane bułki przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

Po godzinie bułeczki powinny urosnąć. Smarujemy je rozbitym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celcjusza. Piec się powinny około 20 minut. Po wyciągnięciu i przestudzeniu, są gotowe do spożycia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!