Przepis na węgierskie naleśniki – koniecznie go zapisz. Wychodzą miękkie i puszyste – można jeść nawet bez nadzienia.

Przepyszne węgierskie naleśniki zasmakują na pewno każdemu.

Jest to świetna opcja na obiad, czy na śniadanie. Można te naleśniki posypać cukrem pudrem.

 

 

Składniki:

  • 300 ml,
  • 15 g drożdży,
  • 250 g pszennej mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • olej
  • cukier według własnego uznania

Sposób przygotowania:

Do miski należy wlać połowę mleka, następnie trzeba dodać do tego rozdrobnione drożdże. Teraz należy oddzielić żółtka od białek. Teraz trzeba ubić na sztywną pianę białka z szczyptą soli.

 

 

Do żółtek dodać drożdże z mlekiem. Następnie do tego należy dodawać na przemian mleko i mąkę. Na sam koniec wystarczy wymieszać ostrożnie pianę z białek. Teraz trzeba odstawić ciasto na 15 min.

 

 

Na patelnię należy wlać olej i poczekać aż się rozgrzeje. Ciasto podzielone na mniejsze porcje należy usmażyć przez mniej więcej dwie minuty z każdych stron. Naleśniki powinny mieć złocisty kolor. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!