Jabłkowa symfonia – Budyń, jabłka, bita śmietana, galaretka i pyszne ciasto na ląduje Twoim stole. Niebo w gębie

Budyń, masa jabłkowa, bita śmietana, galaretka, wiórki czekoladowe i biszkopt z lekką nutką korzennych przypraw. I to wszystko w jednym cieście. Jabłkowa symfonia to deser, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. 

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 średnich jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej (goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa)

Składniki na krem budyniowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy, śmietankowy)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 płaskie łyżki cukru

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówka, szara reneta)
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie galaretki (jabłkowa, cytrynowa, z czerwonych owoców)

Dodatkowo:

  • ok. 210 g podłużnych biszkoptów
  • 2 opakowania galaretki
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyża cukru pudru
  • wiórki czekoladowe lub starta na tarce czekolada

 

Przygotowanie biszkoptu:

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!