Przepis na szybki strudel z nadzieniem jabłkowo-makowym zachwyci podniebienia, a co więcej jest banalny do wykonania.

Jest wiele fantastycznych dań, które można serwować o każdej porze roku.

Do nich właśnie należy też strudel o nadzieniu makowo-jabłkowym. Nie jest tak trudny do wykonania, a po upieczeniu jest pyszny i wspaniale się prezentuje.

 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Olej

Składniki na farsz:

  • 150 g zmielonego maku
  • Cukier puder
  • Cynamon
  • 4 jabłka
  • Sok z cytryny
  • Dodatkowo: żółto

Wykonanie

Do miski wsypujemy suche składniki na ciasto, dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.

 

Gdyby ciasto było za suche, dodajemy jeszcze śmietany. A jeśli za mokre – mąki.

 

 

Gotowe ciasto rozwałkujemy na prostokąt. Przygotowujemy farsz. Jabłka myjemy, obiecany i ścierany na dużych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon, skrapiamy sokiem z cytryny.

 

 

W drugiej misce mieszamy mak z cukrem pudrem. Wracamy do ciasta. Smarujemy je olejem, wykładamy masę makową, a następnie jabłka. Zaginamy krawędzie ciasta, a następnie zawijamy ciasto.

 

 

Gotowego strucla układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem. Pieczemy 25 min. w 180 st. C.

 

 

Ciepły wypiek posypujemy cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!