Kapusta po morawsku wspaniale pasuje jako propozycja obiadowa. Każdy kto jej spróbuje, z pewnością będzie chciał jadać ją częściej.

Pyszny obiad składający się z kapusty i mięsa mielonego. Przedstawiamy niezwykle prosty i tani przepis! Spróbuj koniecznie a na pewno Ci posmakuje i Twojej rodzinie.

 

 

Czego będziesz potrzebować? (składniki na 12 sztuk)

  • 150 g mięsa mielonego
  • 300 g kapusty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 gałązki świeżej pietruszki
  • około 75 g cebuli (1 średnia sztuka)
  • łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kapustę i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli nie masz tarki, możesz wszystko posiekać drobno za pomocą noża.

 

 

Składniki umieść w głębokiej misce i zalej wrzątkiem na 2 minuty. Po upływie tego czasu odcedź warzywa. Dodaj drobno pokrojoną pietruszkę i mielone mięso.

 

 

Następnie wbij jajko i dodaj kwaśną śmietanę. Jeżeli aktualnie nie masz w lodówce śmietany, możesz zastąpić ją gęstym majonezem. Kolejno dodawaj sól, pieprz, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

 

Z powstałej masy uformuj małe kotleciki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż kotleciki nabiorą rumianego koloru.

 

 

Gotowe! Kotleciki podawaj z ulubionym sosem. Są miękkie i soczyste. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!