Oryginalna, włoska receptura na babkę jest niezwykle prosta. Można ją modyfikować wedle własnych preferencji i dostępnych składników.

Prosty i szybki przepis na oryginalną, włoską babkę – smak zaskoczy każdego

Panettone to smaczna, włoska babka, którą można jeść z dowolnymi dodatkami. Babka doskonale smakuje podawana w towarzystwie aromatycznej, czarnej herbaty lub kawy. Powstało wiele wariacji przepisu na włoską babę, ja przedstawiam wam przepis oryginalny, który jest bardzo szybki, a co najważniejsze łatwy w wykonaniu.

 

 

Panettone może stać się ozdobą świątecznego stołu, warto ją upiec jednak również w zwykły dzień, by móc cieszyć się wspaniałym deserem.

Składniki:

  • mąka 850 g
  • drożdże 25 g
  • cukier 50 g i dodatkowo jedna, pełna łyżeczka do herbaty
  • masło 180 g
  • jajka – 2 sztuki
  • żółtka – 4 sztuki
  • rodzynki – 150 g
  • kandyzowane owoce 100 g
  • orzechy 100 g
  • sól 1,5 łyżeczki
  • starta skórka z cytryny
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!