Świetny przepis na leniwe pierogi – z notatnika mojej babci. Przepis idealny.

Świetny przepis na leniwe pierogi – spróbuj sam!

Leniwe pierogi wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem. Warto jest odtworzyć ten wspaniały smak we własnej kuchni, szczególnie, że takie pierogi mogą być nie tylko dobrym pomysłem na obiad, ale także niebanalnym śniadaniem czy kolacją.

Czego potrzebujesz?

  • 500 g twarogu;
  • 2-3 łyżki cukru;
  • 1 lub 1,5 szklanki mąki;
  • 1 lub 2 jajka;
  • śmietany;
  • 3 łyżki masła;
  • szczyptę soli.

Jak przygotować?

Na początku twaróg trzeba przetrzeć przez sito – najlepiej użyć sita domowego. Do masy dodajemy jajka, masło, sól i cukier i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Na koniec dosypujemy mąkę. Teraz pozostało jedynie zagnieść ciasto.

 

 

Stół obsypujemy mąką i kładziemy na nim ciasto. Kroimy je na dwie równe części, a każdą z nich rolujemy tak, by przyjęła postać cienkiego wałka. Lekko go spłaszczamy i kroimy na niewielkie kawałki.

W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia wodę z solą i gotujemy w niej pierogi do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

To wszystko! Smakują obłędnie z owocami czy śmietaną. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!