Najlepszy przepis na kotlety mielone – Takie klopsiki pamiętamy z dzieciństwa.

Polska kuchnia schabowym i mielonym stoi. Tradycyjne klopsiki to smak dzieciństwa wielu osób. Przyrządzały je nasze babcie, mamy i teraz my je robimy. Sekretem idealnych klopsików jest odpowiednia proporcja mięsa i chleba.

 

Składniki:

  • 300g czarnego chleba
  • 500g mielonego mięsa wołowego (może być wołowo-wieprzowe)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 średnie cebule
  • Olej roślinny do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso możesz samodzielnie zmielić w domu lub kupić gotowe w sklepie. Ciemny chleb kroimy na mniejsze kawałki. Skórkę odkrawamy i wkładamy do piekarnika, aby ją ususzyć. Z wysuszonej skórki przygotowana zostanie bułka tarta do klopsików.

 

Kawałki pieczywa zalewamy mlekiem i czekamy aż całkowicie zmiękną. Kiedy skórka uschnie w piekarniku należy ją zmielić na drobny pył. Cebule obieramy z łupinek i kroimy w drobną kosteczkę.

 

Do dużej miski wkładamy zmielone mięso, pokrojoną cebulę i zamoczony w mleku ciemny chleb. Doprawiamy według smaku solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie mieszamy z dodanymi składnikami (można to zrobić rękoma, aby składniki odpowiednio wymieszać). Zwilżonymi rękami zaczynamy formować kotleciki mielone.

 

 

Ich wielkość dobieramy według własnych upodobań. Każdego klopsika obtaczamy w bułce tartej, którą wcześniej przygotowaliśmy. Warto pamiętać, że za grube mielone mogą się nie upiec w środku i spalić na zewnątrz. Klopsiki można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

 

Dawniej ze względu na dużą ilość przygotowanych klopsów pieczono je w piekarniku. Klopsiki smażone: na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na niej mielone i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Ważne, aby mięso porządnie się upiekło.

Klopsiki pieczone: na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kotleciki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 min. Mięso powinno nabrać złocistego koloru.

 

Gotowe klopsiki podawać z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Można także przygotować do nich sos pomidorowy lub śmietanowy. Babciny obiadek gotowy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!