Przepis idealny na leniwe pierogi – Tak smaczne, że palce lizać.

Leniwe pierogi na pewno większości z nas kojarzą się z dzieciństwem. Dzieci uwielbiają je. Do ich przygotowania najlepiej użyć twarogu domowego, wtedy będą miały one jeszcze lepszy smak.

Składniki:

  • 0,50 dag twarogu
  • 1 lub 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru ( nie musi być )
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • śmietana lub owoce do smaku

Przygotowanie:

Twaróg przytrzyj przez sito i dodaj roztopione masło, cukier, sól i ewentualnie cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mąkę przesiej i dodaj ja do masy i zagnieć ciasto rękami. Stół posyp mąką, a ciasto pokrój na dwa takie same kawałki. Ciasto zroluj na kształt cienkiej kiełbaski i lekko spłaszcz.

Rulonik pokrój na małe kawałeczki i leniwe pierogi gotowe. Teraz wystarczy tylko wsadzić pierożki do wrzącej i osolonej wody i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi można podawać ze śmietana lub owocami. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!